Bevoorrading en beheer van de wijnkelder en/of klimaatkasten (optimale opslag)
Samenstelling en op peil houden van de wijncollectie (doorstroming, voorkomen van kelderdochters)
Inkoop van wijnen en andere dranken; op tijd bestellen; zo scherp mogelijk inkopen; speciale wijnen voor partijen
Dagelijks aanvullen van de dagvoorraad in de klimaatkasten
Juiste calculatie van verkoopprijzen aan de hand van richtlijnen verstrekt door de directie
Op peil houden van de tekst van de wijnkaart (geen taalfouten, juiste schrijfwijze, jaargangwisseling, prijsveranderingen, etc.)
Afstemmen van de wijncollectie op de menukaart
Het maken van wijnarrangementen bij menu’s
De verkoop van wijnen in het restaurant
De verkoop van wijnen voor partijen
Organiseren van wijnproeverijen voor gasten of collega’s
Maken van goede wijn-spijs combinaties
Serveren van wijnen, rekening houdend met de juiste serveertemperatuur, het juiste tijdstip van openen en schenken, volgorde van schenken (welke wijn eerst etc.), serveervolgorde aan gasten, de juiste glazen (schoon en zonder geur), decanteren en caraferen
Behandeling van klachten (terechte en onterechte)
Kennis hebben van alle andere dranken (water, koffie, thee, bier en gedestilleerd)
Het serveren van andere dranken (aperitief, digestief, bier, mineraalwater)
Sigaren (kennis van de voornaamste soorten, mise-en-place, serveren van sigaren)
Het op peil houden en uitbreiden van de vakkennis van de sommelier
Het doorgeven van kennis aan collega’s binnen de bedieningsbrigade
Op peil brengen van (basis)wijnkennis van het personeel
Geven van verkoopinstructies voor wijn en/of andere dranken aan het personeel (commercieel)