Australië, fascinerend wijnland

Australië, fascinerend wijnland

Impressie van de reis door de wijnstreken van Australië, gemaakt in augustus 2005 door Martijn van de Crommenacker van Restaurant Imko’s en Paul Op ten Berg (verslag).

Vierendertig wijnbedrijven bezoeken in 3 weken, dat is geen sinecure. Maar de geweldige voorbereiding van en begeleiding door het AWBC (Australian Wine & Brandy Corporation) zorgde voor een feilloos verloop van deze ontdekkingsreis. Want voor ons beiden was dit het eerste bezoek aan Australië. Veel over gehoord en gelezen, al de nodige wijnen geproefd, maar nooit eerder bezocht.

Vooroordelen

We gingen dan ook op weg met een bepaald beeld, dat tijdens de reis echter voortdurend moest worden bijgesteld. Zwaar, alcoholisch, weinig terroir, overdreven houtgebruik, geen finesse en te weinig zuren maakten vrijwel altijd plaats voor elegant, evenwichtig, volop terroir, intelligent houtgebruik, verfijning en veelal een uitstekende zuurgraad. Kortom, Australië maakt momenteel wijnen met een stijl en balans die in Europa zeer gewild is.

Honderden wijnen

Honderden wijnen stonden op ons te wachten tijdens de reis. Wij bezochten achtereenvolgens de staten New South Wales (Lower en Upper Hunter Valley, Victoria (Geelong – Bellarine Peninsula, The Grampians, Yarra Valley en King Valley), South Australia (McLaren Vale, Barossa Valley, Clare Valley, Adelaide Hills en Coonawarra) en Western Australia (Margaret River, Geographe en Swan District).