De fascinerende vulkanische terroir van Šomlo
Door Paul Op ten Berg
De juryleden van het Concours Pannonische Wijnen 2003 brachten op 7 juni 2003 een bezoek aan Šomlo (spr. Sjomló, red), het kleinste wijngebied van Hongarije, gelegen halverwege de Neusiedlersee en het Balatonmeer. Dit gebied wedijvert met Tokaji en Badacsony om de beste reputatie van dit land. Wij werden begeleid door Mario Scheuermann, een Duitse wijnjournalist en consultant. Hij is bezig in Šomlo een proefproject op te starten in opdracht en voor rekening van een rijke Hongaarse ondernemer, die er voorlopig 5 miljoen euro in steekt.
Na zorgvuldig bodem- en klimaatonderzoek, waarbij de gehele wijnstreek – in feite één vulkanische basaltheuvel – in kaart werd gebracht, zullen binnenkort de eerste nieuwe wijnstokken worden aangeplant. Voorafgaande hieraan heeft men alle stokken jonger dan 25 jaar gerooid. Als eerste zullen proefpercelen worden aangeplant met cepages die goed tegen de hitte kunnen. Sedert circa 5 jaar stijgt namelijk jaarlijks de gemiddelde zomertemperatuur. ‘s Winters is het gelukkig nog steeds erg koud, soms blijft de temperatuur zo’n 2,5 maanden onder nul. Šomlo staat al eeuwenlang bekend om zijn wijnen met een zeer hoge zuurgraad, maar door de stijging van de temperatuur loopt de zuurgraad gevaar. Vandaar de voorkeur voor druivensoorten met een hoge zuurgraad, die zich bovendien goed thuis voelen in gebieden met hoge zomertemperaturen, zoals Syrah en Viognier.