Wine faults
Verslag van de masterclass door Dr. Jamie Goode over fouten in wijn,
gehouden op 4 februari 2020 in Restaurant Zoldering te Amsterdam.
Door Paul Op ten Berg
Deze lezing – de tweede voor het NGS – van de Britse wetenschapper en wijnjournalist Jamie Goode vond plaats naar aanleiding van zijn nieuwste boek Flawless, understanding Faults in Wine. Dit boek is volledig gewijd aan fouten in wijn, die uitgebreid en diepgaand, maar ook begrijpelijk worden beschreven.
Het ontstaan van fouten
Deze ontstaan tijdens de vinificatie of opvoeding. Oorzaken kunnen zijn:
· slechte hygiëne in de winery;
· te veel of te weinig toevoeging van zwavel;
· te veel of te weinig zuurstofcontact;
· te veel schilcontact voor of na de gisting;
· fouten bij klaren, filteren of stabiliseren;
· het gebruik van verontreinigde eiken vaten;
· te lange vatrijping;
· slechte kwaliteit kurken.
Maar verkeerde opslag – te warm of te licht – door handelaren of consumenten kunnen ook voor slechte proefervaringen zorgen. Door niet schone glazen krijgt een verder uitstekende wijn tijdens proeverijen vaak ten onrechte de schuld.